Ανώτατο: Ακυρη η ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου ως Βουλευτή

0
442

Με πλειοψηφία ενός Δικαστή, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως άκυρη την ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου, ως Βουλευτή Λεμεσού.

Χαρακτηρίζοντας ως δύσκολη την απόφαση ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέγνωσε την απόφαση της πλειοψηφίας, με βάση την οποία ο τροποποιητικός εκλογικός νόμος που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017 και ειδικότερα η πρόνοιά του για πλήρωση μη καταληφθείσας έδρας, είναι αντισυνταγματική, καθώς αντιβαίνει στα άρθρα 65,66,69 και 71 του Συντάγματος.

Επιπλέον η πλειοψηφία των Δικαστών επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν συνάδει με την δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, με την ακύρωση της ανακύρηξης του κ. Παπαδόπουλου ως Βουλευτή περιφέρειας Λεμεσού από το Εκλογοδικείο, η βουλευτική έδρα, δεν κενώθηκε αλλά παρέμεινε ως μη καταληφθείσα εξ υπαρχής.
“Εφόσον η βουλευτική έδρα ουδέποτε καταλείφθηκε, νόμιμα από την κα Ελένη Θεοχάρους ή τον κ. Παπαδόπουλο, ουδέποτε περιήλθε νόμιμα και στο Κίνημα Αλληλεγγύη και επομένως δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του αναλογικού συστήματος δια της επιλογής του πρώτου επιλαχόντος του κινήματος στη Λεμεσό” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της πλειοψηφείας.

Στην ίδια απόφαση, επισημαίνεται ότι η Βουλή έχει μεν τη γενική εξουσία να νομοθετεί “επί παντί θέματι βάσει του άρθρου 61 του Συντάγματος” , ωστόσο προστίθεται, “η εξουσία της πρέπει να ασκείται σύμφωνα, και όχι κατά παράβαση των προνοιών και του πνεύματος του Συντάγματος”. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει η πλειοψηφούσα απόφαση “έγινε καταστρατήγηση συγκεκριμένων προνοιών και του πνεύματος του Συντάγματος από τη Βουλή, διότι ενώ το Σύνταγμα προνοεί για πλήρωση κενωθείσας έδρας, με τον τροποποιητικό νόμο προβλέφθηκε πλήρωση μη καταληφθείσας έδρας κατά τον ίδιο τρόπο που πληρούνται οι κενωθείσες βουλευτικές έδρες”

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου , ο δικηγόρος του πρώην Βουλευτή Λεμεσού κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε προσφύγει νομικά, διεκδικώντας την έδρα στη Λεμεσό, καθότι κατετάχθη πρώτος επιλαχόν με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, επεσήμανε ότι η έδρα εγκαταλείφθηκε και δεν δόθηκε σε κανένα. Επομένως , ανέφερε θα πρέπει να διεξαχθεί επαναληπτική εκλογή.

ΠΗΓΗ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ