Δελτίο Τύπου Νομικού Ομίλου Πανεπιστημίου Κύπρου

0
305

Ο Νομικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε την εκδήλωση παρουσίασης του 3ου τεύχους του νομικού του περιοδικού «Νομομάχεια» με τίτλο «Το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας: Δημιουργός & Ηθοποιός ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 όπου παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες του νέου τεύχους, το οποίο συνεχίζει να αντανακλά την νομική σκέψη και τους προβληματισμούς των φοιτητών σχετικά με τον σύγχρονο κόσμο.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Νομικό Όμιλο το γεγονός οτι χαιρέτισε την εκδήλωση ο Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα, σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν η Δρ. Τατιανή Ελένη Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιδιωτικού Δικαίου και Ακαδημαϊκή Σύμβουλος του Ομίλου καθώς και ο Βασίλης Αντωνίου, Πρόεδρος του Νομικού Ομίλου και τεταρτοετής φοιτητής Νομικής,. Το νέο τεύχος του περιοδικού παρουσίασε η Γενική Γραμματέας του Νομικού Ομίλου, Μαίρη Ππάσιου.

Η δομή της εκδήλωσης βασίστηκε στο άρθρο της Μαρίας Σταματά (αρθρογράφου του περιδοικού και ασκούμενης δικηγόρου) με τίτλο «Το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας». Ακολούθησε μια συγκριτική ανάλυση των κατοχυρωμένων νομοθετημάτων για τα πνευματικά δικαιώματα σε δικαιοδοσίες διαφόρων χωρών. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε η πνευματική διασύνδεση του δημιουργού με το έργο/δημιούργημα του είτε αυτό είναι υλικό είτε άυλο αγαθό, καθώς επίσης και το δικαίωμα μεταβίβασης του ηθικού δικαιώματος όταν ο δημιουργός πεθαίνει. Επίσης, τονίστηκε το δικαίωμα απόκρουσης της ψευδούς απόδοσης του έργου σε κάποιον που δεν είναι δημιουργός, ειδικά όταν ο θιγόμενος δημιουργός επικαλείται την εξευτελιστική χρήση του έργου του βάσει του υποκειμενικού κριτηρίου.

Δεύτερη ομιλήτρια και επίσημη καλεσμένη της εκδήλωσης ήταν η Πολύμνια Λευτέρη (δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος Ε.Δ.Π.Ι.), η οποία ανέλυσε την ενότητα «Πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα: ερμηνείες, παρερμηνείες και νομικός πολιτισμός». Αναλυτικότερα, η πνευματική ιδιοκτησία, ως μορφή κινητής ιδιοκτησίας, μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή πχ βίντεο, ηχογράφηση, γραπτό κ.α την οποία ο δημιουργός μπορεί να περιορίσει ή ακόμα και να απαγορεύσει παντελώς την χρήση της από τρίτους. Επιπλέον σχολιάστηκε το δικαίωμα εύλογης αμοιβής και εκμίσθωσης του δημιουργού. Μέσα από κυπριακή νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου η ομιλήτρια ξεκαθάρισε ότι η αρχή του δεδικασμένου (stare decisis) ισχύει μόνο για αποφάσεις του Ανωτάτου και όχι των Επαρχιακών Δικαστηρίων σε αντίθεση με τις συχνές παρεξηγήσεις που προκαλούνται από λάθη των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.

Τρίτος ομιλητής ήταν ο Κούλλης Νικολάου (παραγωγός και ηθοποιός) ο οποίος μέσα από την μακροχρόνια και πλούσια εμπειρία του πρόσεγγισε την θεματική ενότητα «Δίκαιο και δημιουργία: η σκοπιά του δημιουργού και του ερμηνευτή».

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Σίσσυ Αναγνωστοπούλου, Ταμίας του Νομικού Ομίλου και τριτοετής φοιτήτρια Νομικής.
Ο Όμιλος θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δράσεις του και στο μέλλον, ενθαρρύνοντας την προσπάθεια και την πολύπλευρη μόρφωση των φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μπορείτε να βρείτε την ψηφιακή έκδοση της «Νομομάχειας» στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.ucy.ac.cy/nomomachia