Δικανικές Επιστήμες στην Κύπρο – Συνέντευξη με την Έλενα Λιβανού

0
1219

Σαν ιστοσελίδα σκοπός μας είναι να γεμίσουμε ένα κενό που υπήρχε στην πληροφόρηση των νομικών σε όλη την Κύπρο πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα τους. Μέσα από αυτή μας την εργασία και την καθημερινή τριβή με την δικηγορία βρήκαμε στον δρόμο μας το Κ Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών Κύπρου και το έργο που επιτελούν μας φάνηκε αξιέπαινο αλλά και συνάμα απαραίτητο για την θετική έκβαση πολλών υποθέσεων. Πολλοί συνάδελφοι δικηγόροι γνωρίζουν το κέντρο και τις δραστηριότητες του, όμως εμείς θέλαμε μέσα από μια συνέντευξη να προβάλουμε το έργο τους και περισσότερες πληροφορίες για αυτό που κάνουν έτσι ώστε να το γνωρίσουν και αυτοί που δεν το ξέρουν. Για να μας κατατοπίσει καλύτερα μιλήσαμε με την κυρία Έλενα Λιβανού, πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Κέντρου.

Legal News Cy: Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με το Κ Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών Κύπρου. Πότε ιδρύθηκε και ποιό είναι το αντικείμενο εργασιών του;

Έλενα Λιβανού: Το Κ Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών Κύπρου, έχει ιδρυθεί ως ανεξάρτητη Νομική οντότητα και ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του είναι οι έρευνες, μελέτες, σεμινάρια, Συνέδρια και θεωρητικές και πρακτικές εκπαιδεύσεις εξειδικευμένου αντικειμένου, που αφορούν σε ολόκληρο το φάσμα του Ποινικού Δικαίου, της Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών . Οι έρευνες και μελέτες οι οποίες πραγματοποιούνται από την Ερευνητική Μονάδα Κωνστάντειον, περιλαμβάνουν αξιολογήσεις, έρευνα πεδίου, ακαδημαϊκή έρευνα και βιβλιογραφία με ερωτηματολόγια σε ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα για τα οποία γίνεται ανάλυση και αξιολόγηση δεδομένων.
Τα Επιστημονικά Μέλη του Κέντρου, είναι διακεκριμένοι εγκληματολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίων, ψυχολόγοι, ποινικολόγοι, κοινωνιολόγοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και δικανικοί επιστήμονες.

Διεθνές Συνέδριο “Children: Witnessing the crime – The next Day”

Η διοργάνωση Συνεδρίων γίνεται με συνεργασίες κυρίως από εκτός Κύπρου εμπειρογνώμονες και ειδικούς από Βρετανία, Αμερική και Γερμανία, το International Juvenile Justice Observatory, Σωφρονιστικά Ιδρύματα με εξειδικευμένο αντικείμενο, Πανεπιστήμια και με ειδικούς στο Ποινικό Δίκαιο, Οικονομικό και Ηλεκτρονικό έγκλημα Διεθνώς.
Επιπλέον η ομάδα εκπαιδευτών του Κέντρου πραγματοποιεί σεμινάρια και εκπαιδεύσεις ιδιωτικά, κυρίως σε Τράπεζες, Ιδιωτικά Σχολεία και Ελεγκτικούς Οίκους.
Γενικότερα, τα Σεμινάρια και εκπαιδεύσεις του Κέντρου, απευθύνονται σε κοινό Δικηγόρων, Εγκληματολόγων, Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων και Δικανικών Επιστημόνων με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση τους στις συγκεκριμένες πιο πάνω θεματικές, την γνώση μέσω των οποίων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πρακτικά στις υποθέσεις τους.

LNCy:Τι είναι οι δικανικές Επιστήμες και πως βοηθούν το σύστημα Δικαιοσύνης;

ΕΛ: Δικανικές Επιστήμες είναι οι εξειδικευμένες επιστήμες που αφορούν στην Βαλλιστική (όπλα και πυρομαχικά), Δικαστική Γραφολογία (πλαστογραφίες, εξέταση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων), Δαχτυλικά αποτυπώματα, Ταύτιση γενετικού κώδικα, Δικανική Ψυχολογία (μέθοδοι ανάκρισης, σκιαγράφιση προφίλ δράστη κλπ), Ιατροδικαστική, Δικανική Ανθρωπολογία, Δικανική Χημεία, Δικανική Οδοντιατρική, και όλες οι επιστήμες οι οποίες με την εφαρμογή τους συλλέγονται και εξετάζονται δεδομένα (πρακτικά και θεωρητικά) τα οποία βοηθούν στην εξιχνίαση μίας υπόθεσης αλλά και παρουσιάζονται ως τεκμήρια στη δικαστική διαδικασία ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου.

Η εξέταση μέσω των Δικανικών Επιστημών διέπεται από νομικά πρότυπα και Διεθνή πρωτόκολα τα οποία συνιστούν τα αποδεικτικά στοιχεία ως τεκμήρια αποδεκτά στη δικαιοσύνη, με τα οποία δίνεται μία ξεκάθαρη εικόνα των ατόμων τα οποία εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε μία υπόθεση και του τρόπου διάπραξης του αδικήματος.

LNCy: Πως το κέντρο σας συνεργάζεται με Κρατικούς φορείς;

ΕΛ: Το Κέντρο  έχει συνεργαστεί με τη Μοναδα Εγκληματολογικών Ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρου για το οποίο η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου έχει ολοκληρώσει την  Αξιολόγηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής κατά της Εγκληματικότητας 2006 – 2010 και  τον σχεδιασμό στόχων της αντεγκληματικής πολιτικής για το Υπουργείο που αφορά στα έτη 2012-2016, στο οποίο περιλαμβάνονται οι στόχοι για τις Αστυνομικές Αρχές, το Γραφείο Ευημερίας, το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Φυλακών. Η συνεργασία  με την Αστυνομία Κύπρου και Αξιωματούχους της Αστυνομίας αφορά στη διεξαγωγή Σεμιναρίων, Διαλέξεων και Εκπαιδεύσεων Εξειδικευμένου αντικειμένου, με συμμετοχή Δικηγόρων, Εγκληματολόγων, Μέλη της Αστυνομίας, Ψυχολόγους και Κοινωνιολόγους, όπως επίσης έχουμε συνεργαστεί με το Τμήμα Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας και τη Νομική Υπηρεσία.

Διεθνές Συνέδριο “The Art of Financial Crime and Forensic Investigation” με βασική Εισηγητή την Mrs Evy O’Neil, ειδική πράκτορα του FBI και σύμβουλο ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.

Οι Εκπαιδευτές του Κέντρου, καθηγητές Πανεπιστημίων Βρεττανίας, Αμερικής και Γερμανίας, Μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων και Φυλακών, με εξειδίκευση Ανακριτικής και Σωφρονιστικής υλοποιούν από το 2011 σειρά εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς το προσωπικό και τη Διοίκηση του Τμήματος Φυλακών.

Επιπλέον, υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία με το γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως, το UK High Commission, την Επίτροπο προστασίας προσωπικών δεδομένων, το Υπουργείο Παιδείας και άλλους χώρους άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενου αντικειμένου, κυρίως στην διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων.

LNCy:  Ποίο το επίπεδο της εγκληματολογίας στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση των υποθέσεων; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

ΕΛ: Την ευθύνη της επίσημης διερεύνησης των ποινικών υποθέσεων στην Κύπρο την έχουν αποκλειστικά οι Αστυνομικές Αρχές. Ακόμα και εάν ένα άτομο ή ένας οργανισμός, για συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων (πλαστογραφίες, απάτες, ηλεκτρονικό έγκλημα), επιλέξει να απευθυνθεί σε ιδιώτη εμπειρογνώμονα, μέσω της έρευνας του οποίου θα αποδειχτεί η διάπραξη ενός αδικήματος, για να μπορέσει να προχωρήσει σε λήψη οποιονδήποτε μέτρων εναντίον, θα πρέπει να απευθυνθεί στις Αστυνομικές Αρχές οι οποίες θα εξετάσουν και από την πλευρά τους την υπόθεση και θα προχωρήσουν ή όχι αναλόγως με τα ευρήματά τους.
Τόσο το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, τα αντίστοιχα Τμήματα εξειδικευμένης διερεύνησης εγκλημάτων, όσο και η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, έχουν ομάδες ατόμων τα οποία εκπαιδεύονται κυρίως στο Εξωτερικό, με πείρα στον αντικείμενό τους και έτσι στο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται μία εξαιρετική δουλειά με άμεσα αποτελέσματα.
Οσο εκπαιδευμένοι και αν είμαστε όλοι, ανεξαρτήτου αντικειμένου, τα περιθώρια βελτίωσης πρέπει είναι πάντα ο στόχος της επόμενης μέρας καθώς η τεχνολογία και η επιστήμη με κάθε λεπτό εξελίσσονται, καθημερινά μας προσφέρονται νέες τεχνικές και μεθοδολογίες, τα οποία μόνο θετικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα εάν υπάρχει συνεχής συμμετοχή και ενημέρωση. Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι παράλληλα με την ανάπτυξη της προσφοράς εργαλείων για μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα στη διερεύνηση των υποθέσεων, υπάρχει και η αντίστοιχη καθημερινή διαφοροποίηση των τρόπων διάπραξης του εγκλήματος από τους δράστες, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα προβλέψιμο, τα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν σαν πρόκληση κάθε επόμενο λεπτό.

LNCy: Πως κάποιος μπορείς να ασχοληθεί με την εγκληματολογία και ποία συμβουλή θα δίνατε σε κάποιο που επιθυμεί να ασχοληθεί με το αντικείμενο;

ΕΛ: Με την Εγκληματολογία, μπορεί κάποιος να ασχοληθεί είτε θεωρητικά, ακαδημαϊκά, σε μελέτες και έρευνες, είτε στο πεδίο με την εφαρμογή της επιστήμης στη διερεύνηση και εξιχνίαση υπόθέσεων.
Και για τα δύο θα πρέπει να υπάρχουν οι ακαδημαϊκές βάσεις, μέσω σπουδών και εκπαιδεύσεων, σε κλάδους με βάση την εγκληματολογία, ψυχολογία, κοινωνιολογία, νομική και δικανικές επιστήμες.

Ο οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο, θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι όλα τόσο εντυπωσιακά όμορφα και μυστήρια όσο σε ένα 45λεπτο επεισόδιο του Criminal Minds.

Η διερεύνηση σκηνής εγκλήματος, είναι η πρώτη εικόνα η οποία σχηματίζεται ακούσμα της λέξης εγκληματολογία. Είναι και αυτό, αλλά όχι όπως στις ταινίες και όχι μόνο αυτό.
Η εγκληματολογία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο με καθημερινές προκλήσεις για να ανταποκριθούμε και πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι, συγκεντρωμένοι και πρόθυμοι να ακολουθήσουμε, αντιμέτωποι πολλές φορές με την σκληρή και ωμή πραγματικότητα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Άλλες τόσες φορές η τριβή μας αυτή με το αντικείμενο, επηρεάζει και καθορίζει με το πέρασμα του χρόνου τον τρόπο που βλέπουμε καταστάσεις στη ζωή μας και μας αλλάζει. Αν και εντυπωσιακά μυστήριος ο κόσμος του εγκλήματος δεν είναι πάντα τόσο εύκολος και για όποιον θέλει να ακολουθήσει πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή, συγκέντρωση και αφοσίωση στην πραγματικότητα.