Με πέντε νέους μάρτυρες συνεχίστηκε η υπόθεση ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ

0
169

Με την κατάθεση πέντε μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Συγκεκριμένα, κατέθεσαν ο Αστυφύλακας του ΤΑΕ Λάρνακας Ματθαίος Σωτηρίου, μέλος της ανακριτικής ομάδας, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο πρώην Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως, ο Κοινοτάρχης Λυμπιών Μιχάλης Γεωργίου και ο πρώην Κοινοτάρχης Λυμπιών Σοφοκλής Σάββα.

Ο ανακριτής Ματθαίος Σωτηρίου ανέγνωσε στο Δικαστήριο την κατάθεση του, η οποία και κατατέθηκε ως έγγραφο και μέρος της κυρίως εξέτασης του. Κατά την εξέταση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συμμετείχε στη έρευνα στο γραφείο της ιδιαιτέρας γραμματέως του πρώην Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Λουκίας Κουσιάππα, αλλά και ότι πήρε κατάθεση από τον Χημικό Μηχανικό της εταιρείας Helector Κώστα Τριανταφύλλου, ο οποίος του είπε ότι εξέδωσε τιμολόγιο €20.000 καθ’ υπόδειξη του Ιωάννη Κοκότση για δήθεν εργασίες. Το εν λόγω τιμολόγιο αναγνωρίστηκε από τον κ. Σωτηρίου και κατατέθηκε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο.

Επίσης ανέφερε ότι έλαβε ανακριτική κατάθεση από τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη αλλά και ότι μαζί με άλλα μέλη της ανακριτικής ομάδας επισκέφτηκαν πέντε καφετέριες στην περιοχή των Φοινικούδων στη Λάρνακα με σκοπό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να έχουν καταγράψει τα κυκλώματα παρακολούθησης οποιαδήποτε επίσκεψη του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να προκύψει κάτι το επιλήψιμο.

Ο κ. Σωτηρίου ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ήταν παρών κατά τη λήψη κατάθεσης από τον Κοινοτάρχη Λυμπιών Μιχάλη Γεωργίου. Ερωτηθείς από την κατηγορούσα Αρχή σε σχέση με τις συνθήκες λήψης της κατάθεσης από τον Μιχάλη Γεωργίου ο κ. Σωτηρίου είπε ότι είχαν αρχικά μια συνάντηση με τον κ. Γεωργίου στο γραφείο του και μια προφορική συζήτηση μαζί του κατά την οποία τους παρέδωσε κάποια έγγραφα και ακολούθως μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό Πέρα Χωριού όπου του έλαβαν ανοιχτή κατάθεση. Όπως διευκρίνισε η κατάθεση λήφθηκε με ερωτήσεις τις οποίες απαντούσε.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Αντρέα Πελεκάνο, και σε ερώτηση πώς θυμάται ότι ήταν παρών κατά τη λήψη κατάθεσης από τον Μιχάλη Γεωργίου ο κ. Σωτηρίου είπε ότι το θυμάται καθώς επρόκειτο για την πιο σημαντική υπόθεση που έχει αναλάβει μέχρι τώρα. Σε υποβολή της υπεράσπισης ότι δεν ήταν παρών κατά τη λήψη κατάθεσης από τον Μιχάλη Γεωργίου, ο μάρτυρας απάντησε ότι διαφωνεί.

Ακολούθως ο κ. Πελεκάνος υπέδειξε στον μάρτυρα μαρτυρία του Ιωάννη Κοκότση ότι στις 22 Νοεμβρίου 2012 συναντήθηκε με τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη μετά από συνεδρία του Συμβουλίου Διαχείρισης ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου και του έδωσε μίζα €30.000, αλλά και τη λίστα με τα ταξίδια του κ. Κοκότση όπου φαίνεται ότι την ίδια μέρα και πριν από την ώρα της συνεδρίας του Συμβουλίου του ΟΕΔΑ, ο κ. Κοκότσης πετούσε για Αθήνα και τον ρώτησε αν η ανακριτική ομάδα διερεύνησε το όλο ζήτημα. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή με τα αεροπορικά εισιτήρια του κ. Κοκότση και είπε ότι μπορεί ο κ. Κοκότσης να μην είχε ταξιδέψει.

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις πέντε καφετέριες στην περιοχή Φοινικούδων ρωτήθηκαν οι ιδιοκτήτες κατά πόσο ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης είχε επισκεφθεί τις καφετέριες, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι όλοι οι ιδιοκτήτες είπαν πως ο κ. Λουρουτζιάτης ως Δήμαρχος που ήταν, είχε επισκεφτεί πολλές φορές τις καφετέριες.

Στη συνέχεια ο κ. Πελεκάνος υπέδειξε στον μάρτυρα τις καταθέσεις των Κοινοταρχών Ψεματισμένου Χριστόδουλου Παπαχρήστου και Σκαρίνου Δαμιανού Μιχαήλ, λέγοντας του ότι είναι πανομοιότυπες, με τον μάρτυρα να απαντά ότι είναι λογικό να υπάρχουν ομοιότητες, καθώς πολλές φορές στην ανοιχτή κατάθεση γίνονται οι ίδιες ερωτήσεις.

Σε υποβολή του κ. Πελεκάνου ότι η ανακριτική ομάδα λειτούργησε με σκοπιμότητα έτσι ώστε να ενοχοποιηθεί ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης και το ανακριτικό έργο διενεργήθηκε με προχειρότητα και παρορμητισμό, ο μάρτυρας απάντησε ότι διαφωνεί.

Σε υποβολή ότι η ανακριτική ομάδα δεν προέβη σε συστηματική διερεύνηση για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοκότση για τις συναντήσεις με Λουρουτζιάτη, ο μάρτυρας απάντησε επίσης ότι διαφωνεί.

Στις καταθέσεις τους, οι οποίες κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως μέρος της κυρίως εξέτασης τους, ο Κοινοτάρχης Λυμπιών Μιχάλης Γεωργίου, ο πρώην Κοινοτάρχης Λυμπιών Σοφοκλής Σάββα και ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, όλοι μέλη του Συμβουλίου Διαχείρισης ΟΕΔΑ, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του Συμβουλίου για μείωση των τιμών, τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Helector και το Μνημόνιο Συναντίληψης που συνομολογήθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και της εταιρείας.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη ο Μιχάλης Γεωργίου συμφώνησε με υποβολή ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης λειτούργησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης ΟΕΔΑ με τρόπο έντιμο για μείωση των τιμών.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου από την πλευρά του συμφώνησε με υποβολή ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης λειτουργούσε με διαφάνεια και με δημοκρατικές διαδικασίες με μοναδικό γνώμονα τη μείωση των τιμών. Όπως επίσης και με υποβολή ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης δεν προσπάθησε να επηρεάσει ή να κατευθύνει το Συμβούλιο.

Στην κατάθεση του ο πρώην Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι πολύ ψηλές τιμές που χρέωνε η εταιρεία δημιούργησαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οποίες, όπως είπε, στο τέλος της Δημαρχίας του το 2012 έφταναν τα €4 εκ. περίπου. Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πίεζε το Συμβούλιο να καταβάλει τις οφειλές, αλλιώς θα έκοβαν τα ποσά από την κρατική χορηγία. Σε ερώτηση αν επί δικής του Δημαρχίας επετεύχθη κάποια μείωση στις τιμές ο κ. Μωϋσέως απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι ο Δήμος αναγκάστηκε να αυξήσει τη χρέωση για τα σκύβαλα από €100 σε €170 για να ανταποκριθεί στις οφειλές προς την εταιρεία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 9:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Πηγή: ΚΥΠΕ