Προειδοποιούν οι αρμόδιες αρχές για την πρόταση νόμου των εκποιήσεων – Συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή

0
630

Πρόταση νόμου για να εξαιρούνται από το νόμο των εκποιήσεων τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα σε δάνεια τα οποία συνήφθηκαν πριν από την 9ηΣεπτεμβρίου του 2014 που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας να τονίζει ότι πέραν του 50% των δανείων μπορεί να εξαιρεθούν με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που θεωρηθεί αναποτελεσματικό το πλαίσιο εκποιήσεων από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα ζητηθεί από τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η οποία θα συνεχίσει σε επόμενη συνεδρία τη συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η ανεξάρτητος βουλευτής Άννα Θεολόγου και συνυπογράφουν οι βουλευτές Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ και Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ακόμη το πλαίσιο (εκποιήσεων) ως μη αποτελεσματικό κάτι που σημαίνει, όπως προειδοποίησε, όταν κάνουν αξιολόγηση οποιασδήποτε τράπεζας και θεωρήσουν ότι το πλαίσιο είναι αναποτελεσματικό, το αποτέλεσμα θα είναι να ζητήσουν στο μέλλον όπως ζήτησαν και στο παρελθόν, κεφάλαια από τις τράπεζες.

Αν δεν καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το θέμα των κακοπληρωτών οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, υπογράμμισε.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη ότι όταν συζητείτο το πλαίσιο που διέπει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το θέμα των σχεδίων αφερεγγυότητας, τις εκποιήσεις και την πώληση δανείων είχαμε πει ότι προτιμούσαμε τις αναδιαρθρώσεις και θεωρούσαμε τις εκποιήσεις ως την τελευταία επιλογή που θα χρησιμοποιείτο πραγματικά για τους κακοπληρωτές, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, αυτό ίσχυσε τελικά, καθώς οποιαδήποτε μείωση στα ΜΕΔ έγινε με αναδιαρθρώσεις, ενώ ο αριθμός των εκποιήσεων είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Γιωργάκης τόνισε ότι «αν δεν θέλουμε και άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν τον Συνεργατισμό πρέπει να πάρουμε μέτρα τα οποία να υποβοηθήσουν την σωστή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων»

Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία, ο κ. Γιωργάκης ανέφερε ότι περίπου τα μισά των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ΜΕΔ είναι στους τερματισμένους λογαριασμούς καθώς ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος και δεν υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία με την τράπεζα και πρόσθεσε ότι τα μισά των τερματισμένων ΜΕΔ έχει ως εξασφάλιση κατοικία.

Είπε ακόμη ότι αναλύοντας κάποια στοιχεία από τις τράπεζες «είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό που είναι πάνω από τέσσερα χρόνια, πολύ πέραν του 50% τα οποία με την πρόταση νόμου μπορεί να εξαιρεθούν».

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει εξήγηση γιατί «εφόσον υπάρχει τόση άνθηση στην οικονομίας μας, έχει τόση μείωση στην ανεργία, είναι τόσο υψηλά τα χρέη των νοικοκυριών και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια».

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης είπε ότι συμφωνεί με το Υπουργείο Οικονομικών ότι η πρόνοια που προτείνεται με την πρόταση νόμου «θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της οικονομίας», προσθέτοντας ότι σε καθημερινή βάση το λένε ξεκάθαρα όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης ότι ακόμη το υφιστάμενο μοντέλο της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας αλλά και των εκποιήσεων χρειάζεται βελτίωση για να αναβαθμίσουν την οικονομία μας σε επενδυτική κατηγορία.

Όλα τα δάνεια που έχουν προβλήματα σήμερα είχαν δημιουργηθεί πριν από την συγκεκριμένη ημερομηνία (9η Σεπτεμβρίου 2014), ανέφερε και πρόσθεσε ότι πολλοί από τους κακοπληρωτές ενώ μπορούν κρύβονται πίσω από τις αδυναμίες των νομοθεσιών και δεν πληρώνουν.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου διερωτήθηκε ποιο είναι το ποσοστό των τερματισμένων δανείων για τα οποία υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι αν γνωρίζουμε τα ποσοστά θα γνωρίζουμε και την αποτελεσματικότητα των αναδιαρθρώσεων και του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το σύστημα τα ΜΕΔ.

Επίσης διερωτήθηκε κατά πόσον έχουν δει περιγραφικές στατιστικές των ΜΕΔ για να μπορούμε στην βάση των περιγραφικών στατιστικών να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι «για να έχουμε μέτρα πολιτικής οικονομίας είναι άκρως απαραίτητο να έχεις αυτές τις στατιστικές».

«Επιτελούς θα περάσουμε δέκα χρόνια για να ασχοληθούμε με την ιστορία των ΜΕΔ για να δούμε στατιστικές», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «η Βουλή οφείλει να απαιτήσει από την αρμόδια αρχή να παρουσιάσει επιτέλους αυτά τα στοιχεία».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τόνισε ότι «χωρίς στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να ορθοτομηθούν σωστές λύσεις στο πρόβλημα», υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να φύγει κάποιο μέρος του προβλήματος από τις τράπεζες αλλά θα ενδημεί στην κοινωνία».

Ανέφερε ότι η πρόταση νόμου έχει να κάνει με αυτά που ανέφερε και πρόσθεσε ότι αν είχαμε τις στατιστικές θα μπορούσαμε να κάνουμε διαχωρισμούς των ΜΕΔ για ποια μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη και για ποια μπορεί να εφαρμοστεί.

Είπε ακόμη ότι «μιλούμε για αναδρομικότητα κάποιων νόμων» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι νόμοι που εγκαθιδρύουν αυτή την αναδρομικότητα όπως είναι μεταξύ άλλων ο νόμος περί προστασίας ορισμένων εγγυητών νόμος του 2015.

Ανέφερε επίσης ότι κάποιος θα διερωτηθεί τι είδους νομικό σύστημα θα έχουμε στην Κύπρο καθώς σε μια κατηγορία νόμων επιτρέπεται η αναδρομικότητα και σε άλλη κατηγορία νόμων δεν επιτρέπεται η αναδρομικότητα

Πηγή: Philenews