Το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της επιβάλλει η ΕΕ στη Google

0
395

«Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Google δέχτηκε πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση της δεύτερης ότι η εταιρεία έχει καταχραστεί την δύναμή της με το να προωθεί τη δική της σύγκριση τιμών προϊόντων της αγοράς πάνω από τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που ο θεσμός έχει επιβάλλει μέχρι σήμερα σε επιχείρηση που κατηγορείται ότι διαστρεβλώνει την αγορά. Η απόφαση επιβάλλει, επίσης, στην Google να σταματήσει όλες τις ενέργειές της κατά του ανταγωνισμού μέσα σε 90 ημέρες, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα πρόστιμα.

Κάτι το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας αγορών της μέσα στην τρίμηνη διορία, θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο που ισοδυναμεί με το 5% τω συνολικών κερδών της μητρικής εταιρείας της, Alphabet.

Η επιτροπή δήλωσε ότι το αφήνει πάνω στην Google να καθορίσει το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην υπηρεσία αγοράς της. «Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχει αρνηθεί σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν μεταξύ τους με την αξία τους και να καινοτομήσουν, και ουσιαστικά αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του ανταγωνισμού, της αυτόνομης επιλογής και της καινοτομίας».

Από την πλευρά της, η Google υποστήριξε ότι: «Οι πελάτες όταν ψωνίζουν θέλουν να βρουν τα προϊόντα που αναζητούν εύκολα και γρήγορα. Και οι διαφημιστές θέλουν να προωθήσουν τα ίδια προϊόντα. Γι’ αυτό η Google εμφανίζει διαφημίσεις για αγορές, έτσι ώστε να διευκολύνει και τις δύο πλευρές. Διαφωνούμε με τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς, καθώς εξετάζουμε την πιθανότητα έφεσης, και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό που πιστεύουμε».

Πηγή: fortunegreece.com